Een paar woorden

Over de Euroborg

Euroborg, is een multifunctioneel complex en stadion waar FC Groningen haar thuiswedstrijden speelt. Het stadion is gelegen in het zuidoosten van de stad langs de A7 richting Hoogezand. Station Europapark ligt dicht bij het stadion. Het stadion werd in 2006 geopend onder de naam Euroborg en stond ook wel bekend als NoordLease Stadium en Hitachi Capital Mobility Stadium.

De oude naam Euroborg is een samenvoeging van de naam van een versterkt huis of kasteel (“borg”) in Groningen, de naam van de bouwer Bouwborg (nu Friso Bouwgroep) en de omgeving Europapark. Er werd een prijsvraag uitgeschreven om het stadion een naam te geven, die werd gewonnen door de projectleider van het bouwproject.

Geschiedenis

Noordlease ipv Euroborg

NoordLease

Vanaf 2016 heet het stadion NoordLease Stadion, naar hoofdsponsor NoordLease. De naam Euroborg wordt echter nog steeds veel gebruikt in het land. Nadat Hitachi in 2017 Noordlease had gekocht, werd in 2018 de naam veranderd in Hitachi Capital Mobility Stadium. In 2021 werd de naam tijdelijk terug veranderd in Euroborg vanwege de fusie en naamswijziging van sponsor MHC Mobility. Toen het contract afliep, werd besloten om het stadion Euroborg te hernoemen, in afwachting van een nieuwe sponsor.

Bezoekers

Het stadion biedt plaats aan 22.550 mensen (waarvan ruim 700 zitplaatsen in skyboxen). De tribunes zijn verdeeld in twee ringen die het veld volledig omringen. In en rond het stadion is niet alleen ruimte voor voetbal, maar beschikt het complex ook over een bioscoop, school, casino, supermarkt, sportschool, foodcourt en kantoorruimte. Er is een parkeerplaats onder het complex.

 Stadion kreeg zijn bijnaam kort na opening. Vanwege de dominante groene kleur en de thuisresultaten van FC Groningen noemen fans het stadion nu de Groene Hel en de Groene Kathedraal.

Zitplaatsen

Stadion had 19.831 zitplaatsen toen het werd voltooid. In februari 2007 sprak de club de wens uit om de capaciteit van het stadion te vergroten en uiteindelijk te verdubbelen. In de zomer van 2008 werd de capaciteitsuitbreiding van 2.600 mensen met een miljoen euro gerealiseerd. Hiervoor werden vier rijen voor de tot dusver laagste rij stoelen geplaatst. Hiermee stijgt de totale capaciteit tot bijna 22.550 zitplaatsen.