Traditionele en Populaire Keniaanse Gerechten

Traditioneel Eten in Kenia

Kenia is een land in Oost-Afrika. Het staat bekend om zijn wildsafaris, prachtige landschappen en natuurlijk heerlijk eten. De gerechten in Kenia zijn divers en vormen een mix van etniciteit en traditie. Ik plan binnenkort een bezoek aan Kenia, en dit zijn de gerechten die ik wil proberen of al heb geprobeerd. Dankzij mijn vele Keniaanse vrienden kon ik sommige van de gerechten hieronder vermeld al proeven.

  1. Ugali

Ugali is een Keniaans basisvoedsel. Het is een gerecht gemaakt van maïsmeel, hoewel het soms van gierst- of sorghummeel wordt gemaakt. Het wordt bereid door maïsmeel toe te voegen aan kokend water totdat je een deegachtige consistentie krijgt. Het is voedzaam en een goede bron van ijzer. Ik heb ugali vaak gegeten als bijgerecht bij stoofschotels met rundvlees en bonen. Ik heb er erg van genoten. Sindsdien heb ik geleerd om het zelf te maken, en nu kook ik het vaak.

  1. Sukuma Wiki

Sukuma wiki is een gerecht gemaakt van boerenkool en wordt soms verward met boerenkool. Ugali kan worden gegeten met sukuma wiki. Het is een gerecht waarbij boerenkool in dunne plakjes wordt gesneden en samen met uien en tomaten wordt gebakken. Het is een eenvoudig gerecht maar zit boordevol smaak. Sukuma wiki betekent “week-duwer” in het Swahili, en het wordt zo genoemd omdat het een betaalbare maaltijd is.

  1. Nyama Choma

Nyama choma is geroosterd vlees en een van de meest geliefde gerechten in Kenia. Het wordt meestal geserveerd met kachumbari salade en ugali. Je eet het met je handen. Alleen zout en peper worden gebruikt om dit gerecht op smaak te brengen. Dit gerecht moet je echt kopen bij een Keniaanse straatverkoper om er ten volle van te genieten. Hopelijk krijg ik binnenkort de kans om dit lekkere eten te proeven.

4.Chips Mayai

Dit is in feite een combinatie van frietjes en een omelet. Het wordt beschouwd als junkfood, maar af en toe zondigen kan geen kwaad. Het wordt geserveerd met kachumbari en tomatensaus. Dit is een ander gerecht dat ik lekker vind, vooral als avondsnack.

  1. Mutura

Mutura is worst gemaakt van vers bloed en vlees. Er worden bepaalde kruiden en ingrediënten aan toegevoegd, zoals gember, lente-uitjes, knoflook en rode of groene pepers. Het gekookte vlees- en bloedmengsel wordt vervolgens in de reeds gereinigde darm van een koe of geit gestopt en daarna gegrild. Het wordt meestal gegeten als voorgerecht, en sommige mensen genieten ervan met bier.

  1. Githeri

Githeri is een eenpansmaaltijd gemaakt van maïs en welke soort bonen dan ook. Het kan puur worden gegeten of met uien, tomaten en kruiden naar keuze. Het is erg makkelijk te maken en is een voedzaam basisgerecht in Kenia. Dit is comfortvoedsel, en ik eet het graag als ik me niet zo lekker voel.

  1. Mandazi

Mandazi is een Afrikaanse donut. Het wordt gebakken door deeg te frituren in olie. Soms wordt er kokosmelk aan het deeg toegevoegd voor smaak. De belangrijkste ingrediënten zijn bloem, melk, eieren, gist en suiker naar smaak. Het is ongelooflijk lekker en smaakt goed bij thee.

  1. Tilapia Fry

Tilapia is een veel gegeten vis en erg populair in Kenia omdat hij gemakkelijk verkrijgbaar en betaalbaar is. Hij wordt diepgefrituurd en geserveerd met kachumbari, ugali of pilau. Deze vis zit boordevol voedingsstoffen zoals vitamine A, omega-3-vetzuren en eiwitten.

  1. Pilau

Pilau is ook een populair Keniaans gerecht. Het wordt bij bijna alle sociale bijeenkomsten geserveerd. Het is rijst gekookt in een smakelijke bouillon met vlees, kip of groenten. Ik hou van dit gerecht vanwege de diverse gebruikte kruiden, en het is ongelooflijk smaakvol.

  1. Chapatis

Dit zijn zachte en gelaagde platte broden die in veel Oost-Afrikaanse huishoudens worden gegeten. Ze zijn erg licht en worden gegeten met thee, rundvleesstoofschotel of bonen. Ik kan met zekerheid zeggen dat Keniaanse chapatis een van de beste chapatis zijn die je ooit zult eten.

  1. Kachumbari

Kachumbari is een verfrissende salade gemaakt van verse tomaten, uien, groene pepers, koriander, een paar druppels citroensap en zout naar smaak. Het is een geweldig gerecht in combinatie met gegrild vlees.

12. Mukimo

Mukimo is een smakelijk basisgerecht dat wordt bereid door groene erwten, aardappelen, maïs en pompoenbladeren of spinaziebladeren samen te pureren. Soms kunnen bonen worden gebruikt als vervanging voor groene erwten.

  1. Bhajiyas

Bhajiyas zijn een populaire snack in Kenia. Ze worden gemaakt door gekookte aardappelen in dunne, ronde plakjes te snijden, ze in een gekruid kikkererwtenbeslag te dompelen en vervolgens diep te frituren. Ze worden heet geserveerd met ketchup of andere zelfgemaakte sauzen. Ze zijn erg knapperig en vullend. Ze smaken ongelooflijk en zijn een van mijn favoriete avondsnacks.

14.Samosas

Samosas zijn driehoekige pasteitjes die worden gefrituurd en meestal gevuld zijn met gehakt vlees. De vulling kan ook bestaan uit aardappelen of erwten. Dit gerecht is zeer smaakvol en is een perfecte avondsnack om te genieten met thee.

 Maharagwe

Maharagwe zijn rode kidneybonen gekookt in kokosmelk. Ze worden heet geserveerd met ugali, rijst, chapati of zelfs mandazi. Ze kunnen zowel zoet als hartig zijn.

 Matoke Ya Nyama

Matoke is een gerecht van groene bananen, vlees, tomaten, uien, paprika, kruiden zoals cayennepeper, zout en gegarneerd met koriander. Het is erg gezond en ook betaalbaar.

  1. Mbaazi Za Nazi

Dit gerecht zijn eigenlijk tuinbonen gekookt in kokosmelk. Het wordt meestal geserveerd met mandazi of chapati. Het is beroemd in de kustregio van Kenia en wordt meestal gegeten als ontbijt.

  1. Kuku Paka

Dit is een mondwaterend gerecht van kip in een kokoscurry. De kip wordt gegrild voordat hij aan de op kokos gebaseerde curry wordt toegevoegd. Dit geeft het zijn rokerige smaak. Hier betekent “kuku” “kip” in het Swahili.

  1. Mishkaki

Deze vleesspiezen worden traditioneel gegrild boven houtskool om ze een rokerige smaak te geven. De vleesspiezen worden gekookt totdat ze mals en sappig zijn.

  1. Mabuyu

Mabuyu zijn baobabzaden die zijn bedekt met suiker. Dit snoepgoed is populair in de kustgebieden en is verkrijgbaar in verschillende smaken zoals chili of aardbei. Het is beter om het te kopen bij een straatverkoper dan in de supermarkten. De boom wordt “mbuyu” genoemd in het Swahili, vandaar de naam “mabuyu.”

 

  1. Makai

Geroosterde maïs is te vinden op bijna elke straathoek. Het is erg lekker en tegelijkertijd betaalbaar. Het wordt geroosterd boven houtskool en zodra het klaar is, wordt de hete geroosterde maïs ingewreven met citroen en chilizout. Je kunt het niet weerstaan om er een te kopen als je in Kenia bent.

  1. Wali Wa Nazi

Het is eenvoudige kokosrijst. Het is populair in de kustgebieden van Kenia. Het wordt genoten met kipcurry, viscurry of zelfs bonenstoofpot.

  1. Karanga

Dit is Keniaanse rundvlees- en aardappelstoofpot, die wordt geserveerd met ugali of rijst. Voor een liefhebber van rundvlees zoals ik, was dit gerecht om van te watertanden.

 24.Irio

Irio is een mengsel van gepureerde aardappelen, erwten en maïs. Het wordt meestal gegeten met gegrild vlees en wordt “nyama na irio” genoemd.

  1. Gegrilde Kip

Als je naar Kenia gaat, moet je de gegrilde kip proberen. Het is een van de lekkerste gerechten, en veel mensen in Kenia houden van gegrilde kip. Het is geen Keniaans gerecht, maar wat interessant is, is de buitengewoon smakelijke manier waarop ze hun gegrilde kip bereiden.

  1. Urwagwa

Urwagwa is Keniaanse bananenbier. Het is een alcoholische drank gemaakt door de fermentatie van rijpe bananen, sorghum, gierst, maïs en gist. Het is een lokale drank en wordt gedronken tijdens bepaalde dorpsceremonies.

  1. Tusker Bier

Een van de meest populaire drankjes in Kenia, het heeft een verfrissende smaak. Het hete klimaat in Kenia geeft je alle reden om dit drankje te proberen.

  1. Masala Chai

“Chai” betekent “thee” in het Swahili. Keniaanse thee is wereldberoemd, en wanneer deze wordt gecombineerd met andere ingrediënten zoals gember of kardemom, is de smaak ongelooflijk lekker.

  1. Coleslaw Salade

Dit is een populaire salade in de Keniaanse keuken, en het past bij bijna elk hoofdgerecht. Het smaakt heel goed bij gegrilde kip of gegrilde vis. Het is een salade die bestaat uit kool, wortelen, ui, selderij, appel of ananas, en mayonaise.

  1. Odowa Stenen

Deze stenen worden op straat of in supermarkten verkocht. Zwangere vrouwen lijken vooral van deze stenen te houden. Het is een vreemde gewoonte. Je kunt er een van proberen om de smaak te leren kennen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *